Houtrot reparatie

Projecten

Schade aan hout veroorzaakt door houtrot komt helaas vaak voor. Zeker bij oudere panden ligt houtrot op de loer. Vaak komt dit door optrekkend vocht of door openstaande verbindingen. Kitnaden en stopverf langs beglazing verdienen ook extra aandacht, als deze los zitten van het glas heeft vocht vrij spel.
In woningen uit de jaren 70 en 80 werden er nog veel materialen gebruikt die erg gevoelig zijn voor houtrot. Met name kozijnen en gevelpanelen krijgen hier vaak mee te maken. Maar ook boeidelen krijgen veel te verduren 

Alles over houtrot


De oorzaak van houtrot zijn schimmels. Deze schimmels bevinden zich in principe overal in de atmosfeer, maar ze kunnen pas schade veroorzaken in een warme en vochtige omgeving. Als hout nat wordt en snel weer droogt, krijgen de schimmels geen kans om te groeien en zich voeden met het hout vezels.
Wij zeggen altijd: droog hout rot niet
 

Houtrot herkennen

Houtrot kun je herkennen door een verkleuring van het hout. Aangezien hout meestal onder een laag verf of beits zit, is dit niet direct te zien. Let daarom goed op de volgende factoren:

• Scheuren in het houtwerk
• Openstaande verbindingen tussen de verschillende delen
• Beglazingskit die niet goed hecht aan het glas.
• Oneffenheden in de beschermende laag.
• Zachte plekken in het hout die u met een schroevendraaier zo indrukt
• Bij kloppen op het hout klinkt het hol.
• Klemmende ramen en deuren door uitzetting van vochtig hout.

Houtrot herkennenHoutrot Voorkomen

Schilderwerk wat goed onderhouden is en waarbij de afwatering en ventilatie in orde zijn, zal niet snel te maken krijgen met houtrot. Wij raden u aan om uw schilderwerk en kitranden elke twee jaar te laten controleren, zodat eventuele problemen snel worden geconstateerd en houtrot meestal kan worden voorkomen.
 

Houtrot behandelen

Voordat wij het hout gaan repareren, kijken we eerst goed naar de oorzaak van het probleem. Dit zullen we eerst oplossen voordat we tot houtrot reparatie overgaan. Zo kijken we goed naar de afwatering, ventilatie en kitranden. Als we alleen zouden repareren dan zal er rondom dit gedeelte al snel opnieuw houtrot optreden.

Houtrot reparatie met Repair Care


Bij houtrot reparatie maken wij gebruik van de kwaliteitsproducten van Repair Care. Zij zijn marktleider op dit gebied en hebben een grote productenlijn voor alle types houtrot reparaties. De meeste oppervlakken vullen wij met een epoxy primer en daarna wordt deze afgewerkt met een laag epoxy van Repair Care.

Repair Care producten
Repair Care


Bij grotere oppervlakten is reparatie helaas niet altijd mogelijk. Als er teveel van het materiaal is aangetast door houtrot, dan zal dit moeten worden vervangen. Ook deze expertise hebben we gelukkig in eigen huis. Wanneer meer dan 20% verrot is, adviseren we meestal om tot vervanging over te gaan.